Coworking spaces zag je pakweg 10 jaar geleden stapsgewijs ontstaan. In die periode (2010) zijn wij met Creando ook van start gegaan in een Coworking hotspot, nl. Frame21 te Herentals.
In die startperiode van het Coworking lag de focus vooral op een betaalbare werkomgeving vinden. Starters, freelancers (ZZP’ers), hadden vooral de behoefte om niet in hun eentje thuis te werken, de behoefte aan interactie met anderen en een werkomgeving waar je alle comfort van een modern kantoor ter beschikking hebt maakt het werken aangenamer en comfortabeler.
Waarom zou je werken vanuit een Coworking Office?
- Je komt in contact met anderen, die hun focus ergens anders hebben liggen. Maar vanuit de interactie stimuleer je elkaar door informatie en ervaringen te delen, krijg je meer inzichten in best-practices, trends, evoluties en atypische denkpatronen die net het verschil kunnen maken. Met andere woorden je creativiteit wordt gestimuleerd;
- Dit soort van omgevingen trekt natuurlijk een specifiek groep mensen aan, jongeren, beloftevol talent, … waardoor je net die kruisbestuivingen kunt ontwikkelen en eventueel partners in crime vindt om samen aan de slag te gaan;
- Coworking offices bieden naast de basis (een werkplek) ook steeds meer diensten aan die medewerkers helpen (broodjes, pakjesdienst, ….) of je bedrijf (maatschappelijke zetel, vergaderfaciliteiten, trainingen, netwerkmomenten, specifieke diensten in HR, Finance, Marketing, … ). Hierdoor kan je jezelf meer toeleggen op de kernactiviteit van je zaak en bovendien bespaar je op de exploitatiekosten;
- Het ziet er vaak allemaal zeer hip uit en dat komt ook zeer sterk over bij je bezoekers;
- …
Coworking, de hype voorbij?
We dachten dat we alles al gezien hadden. Het tegendeel is echter waard. Vandaag zien we steeds meer grote bedrijven zelf mee deze principes toepassen, zij zetten enerzijds hun eigen kantoor open voor anderen Coworkers, en laten hun medewerkers regionaal werken in zogenaamde Coworking offices. Een mooi voorbeeld van de zogenaamde Corporate Coworkers is Aquafin.
De traditionele bedrijven willen vooral kruisbestuivingen ontwikkelen met de zogenaamde Coworkers. Start-ups, freelancers, jonge wolven die een andere kijk hebben op de zaak, veel mer digitaal werken, stimuleren het eigen personeel en hopelijk slaat de vlam over. De starter van zijn kant krijgt inzicht in de ervaringen en aanpak van een grotere/professionelere organisatie. De interactie maakt dat er ervaringen worden gedeeld, feedback wordt gegeven in beide richtingen en zo gaan beide partijen elkaar beïnvloeden.
Daarnaast zijn er ook andere drijfveren, het past perfect in het concept van maatschappelijk verantwoord ondernemen, het verkleinen van de CO2-footprint, participeren in de deeleconomie, …
En het aanbod breidt verder uit
En het gaat verder, steeds meer openbare gebouwen worden voorzien van kantoorruimtes en/of Coworkingspaces, lokale besturen, stations, beschermde monumenten in het kader van hun herbestemmingen, … bieden dit steeds vaker deze diensten aan.
Vandaag is Coworking de norm aan het worden, grenzen vervagen en er worden werkplekken veel makkelijker gedeeld. Dit is de basis van iets wat veel grootser is, namelijk de interactie tussen mensen, uitwisselen van informatie en ervaringen, delen van tips&tricks, elkaar helpen en wie weet komt het in bepaalde gevallen zelfs tot structurele samenwerkingen.
Belangrijk in dit proces is dat kantoorruimte flexibel benut wordt, werkplekken er echt anders kunnen uitzien, je inzicht krijgt in alle digitale tools om het werk te vereenvoudigen en aangenamer te maken. Het mag speels en blits zijn, maar een beetje discipline op vlak van werkafspraken geeft iedereen ook vrijheid en blijheid in de uitoefening van zijn professionele activiteiten.
Coworkingspaces bieden ons flexibele werkplekken doorheen het hele land!
Ook wij doen mee
Ons kantoor wordt ook maar in beperkte mate gebruikt (wij werken namelijk vaak bij klanten on-site) en ook wij delen ons kantoor met anderen, soms klanten die gebruik maken van onze faciliteiten meer evenzeer Coworkers. Samenwerken in een Coworking hotspot is zo stimulerend en aangenaam dat als je eenmaal de smaak te pakken hebt, je hier steeds meer zin in krijgt.
Leuke voorbeelden internationaal zijn WeWork of in België het Bar d’Office netwerk die echt de focus leggen op Coworking, maar lokaal vind je overal nog specifieke hotspots terug waar je zogenaamd kan “Coworken”. Al zijn er natuurlijk nog tal van locaties waar men kantoren ter beschikking stelt en iedereen in een afzonderlijk kantoor zet, dat is natuurlijk geen echte Coworking hotspot, maar een pure marketing benadering!
Kom zeker eens (samen)werken in onze Coworking hotspot!
Eenmaal je de smaak te pakken hebt...